Aby se pití řemeslného piva proměnilo v opravdový zážitek, věnujeme následující řádky několika radám. Pivní svět je totiž rozmanitý  a jednotlivé druhy mají svá specifika. 

Důležitou roli hraje správná teplota servírování. Volí se dle typu piva. Pokud vychladíme IPA na úroveň ležáku, aroma a chuť se dostatečně nerozvinou. Naopak teplý ležák nikdo nechce. Proto ležáky zpravidla servírujeme za nižší teploty než svrchně kvašená piva.  Silnější, více aromatické druhy podáváme za vyšších teplot, aby se vůně mohly dostatečně rozvinout.

Hodnoty vpravo znázorňují správnou teplotu servírování vybraných pivních stylů. V dnešní době však  již většina pivovarů uvádí vhodnou teplotu podávání na etiketě.

V obecné zásadě je vhodné pivo skladovat v temnu a chladu. Pozor však na zadní stranu lednice, která bývá namražená. Zmrznutí tohoto ušlechtilého nápoje může způsobit nežádoucí chuť. Více o problematice chlazení piva pojednáváme v článku Jaká je ideální teplota piva?

Aby se pití řemeslného piva proměnilo v opravdový zážitek, věnujeme následující řádky několika radám. Pivní svět je totiž rozmanitý  a jednotlivé druhy mají svá specifika. 

Důležitou roli hraje správná teplota servírování. Volí se dle typu piva. Pokud vychladíme IPA na úroveň ležáku, aroma a chuť se dostatečně nerozvinou. Naopak teplý ležák nikdo nechce. Proto ležáky zpravidla servírujeme za nižší teploty než svrchně kvašená piva.  Silnější, více aromatické druhy podáváme za vyšších teplot, aby se vůně mohly dostatečně rozvinout.

Hodnoty níže znázorňují správnou teplotu servírování vybraných pivních stylů. V dnešní době však  již většina pivovarů uvádí vhodnou teplotu podávání na etiketě.

V obecné zásadě je vhodné pivo skladovat v temnu a chladu. Pozor však na zadní stranu lednice, která bývá namražená. Zmrznutí tohoto ušlechtilého nápoje může způsobit nežádoucí chuť. Více o problematice chlazení piva pojednáváme v článku Jaká je ideální teplota piva?

Vlažené 13-15,5 °C

    • Imperial Stout
    • Belgian Quadrupel
    • Belgian Strong Ale
    • Barleywine
    • Old Ale
    • Doppelbock
    • Eisbock

Sklepni teplota 10-13 °C

    • Sour Ale (kyselá piva)
    • Lambic/Gueze
    • English Bitter
    • Baltic Porter
    • Bock
    • Skotský Ale
    • Belgický Ale
    • Trapistická piva

Vychlazené 7,5-10 °C

    • American Pale Ale
    • Silné ležáky
    • India Pale Ale
    • Porter/Stout
    • Altbier

Velmi vychlazené 4,5-7,5 °C

    • Ležáky plzeňského typu
    • Kölsch
    • Belgian Witbier
    • Hefeweizen
    • Berliner Weisse
    • American Wheat
    •  

Podchlazené 1,5-4,5 °C

    • Lehká a nízkoalkoholická piva

Podávání správně vychlazeného piva do vhodné sklenice není jenom marketingovým či módním výstřelkem. Stojí za tím historické, ale především objektivní příčiny. Ač se to může zdát zbytečné či snobské, párování pivního skla s pivním stylem má opravdu své důvody.

Sklenice totiž napomáhají svým tvarem, zaoblením či tloušťkou vyniknout chuti a aroma, čímž se zdůrazní profil piva. Nevhodně zvolené pivní sklo dokáže zážitek z pití řemeslného piva zkazit.

Níže se nachází pět pivních sklenic, jenž pokryjí nejčastější pivní styly.

Džbánek
ideální na české/německé ležáky

Tulip
silnější/silná aromatická svrchně kvašená piva

Nonic
angloamerické svrchně kvašené styly IPA/APA

Pivní sklenice na pšenici

Weizen
pivní sklo určené pro pšeničná piva

Flétna
kyseláče (sour ale) či lambiky

Džbánek
ideální na české/německé ležáky

Tulip
silnější/silná aromatická svrchně kvašená piva

Nonic
angloamerické svrchně kvašené styly IPA/APA

Pivní sklenice na pšenici

Weizen
pivní sklo určené pro pšeničná piva

Flétna
kyseláče (sour ale) či lambiky

Podávání správně vychlazeného piva do vhodné sklenice není jenom marketingovým či módním výstřelkem. Stojí za tím historické, ale především objektivní příčiny. Ač se to může zdát zbytečné či snobské, párování pivního skla s pivním stylem má opravdu své důvody.

Sklenice totiž napomáhají svým tvarem, zaoblením či tloušťkou vyniknout chuti a aroma, čímž se zdůrazní profil piva. Nevhodně zvolené pivní sklo dokáže zážitek z pití řemeslného piva zkazit.

Vlevo se nachází pět sklenic, které pokryjí nejčastější pivní styly.

Mytí pivního skla je alfou omegou. Pivo vždy naléváme do dokonale umyté a mokré sklenice. Sebemenší nečistota může způsobit ztrátu řízu či úplně zničit pěnu. Špatně umytou sklenici poznáme tak, že se na stěnách nekontrolovatelně tvoří malé bublinky.

V případě ochutnávky více vzorků, je důležitá volba pořadí. Klasický ležák může po degustaci výrazné IPA chutnat prázdně. Proto i zde platí několik zásad:

    • začínáme od alkoholově slabších po silnější piva,
    • od chuťově méně výrazných po více výraznější (od spodně kvašených po svrchně, kyselá ochutnáváme zvlášť),
    • od světlých přes polotmavá až po tmavá.

Přivoníme k pivu.
Napijeme se a vnímáme říz.
Napijeme se a vnímáme pocit v ústech.
Napijeme se a vnímáme hořkost, sladkost, kyselost, trpkost.