Aby se pití řemeslného piva proměnilo v opravdový zážitek, věnujeme následující řádky několika radám. Pivní svět je totiž rozmanitý a jednotlivé druhy mají svá specifika.
Důležitou roli hraje správná teplota servírování. Volí se dle typu piva. Pokud vychladíme IPA na úroveň ležáku, aroma a chuť se dostatečně nerozvinou. Naopak teplý ležák nikdo nechce. Proto ležáky zpravidla servírujeme za nižší teploty než svrchně kvašená piva. Silnější, více aromatické druhy podáváme za vyšších teplot, aby se vůně mohly dostatečně rozvinout.
Hodnoty vpravo znázorňují správnou teplotu servírování vybraných pivních stylů. V dnešní době však již většina pivovarů uvádí vhodnou teplotu podávání na etiketě.
V obecné zásadě je vhodné pivo skladovat v temnu a chladu. Pozor však na zadní stranu lednice, která bývá namražená. Zmrznutí tohoto ušlechtilého nápoje může způsobit nežádoucí chuť. Více o problematice chlazení piva pojednáváme v článku Jaká je ideální teplota piva?
Aby se pití řemeslného piva proměnilo v opravdový zážitek, věnujeme následující řádky několika radám. Pivní svět je totiž rozmanitý a jednotlivé druhy mají svá specifika.
Důležitou roli hraje správná teplota servírování. Volí se dle typu piva. Pokud vychladíme IPA na úroveň ležáku, aroma a chuť se dostatečně nerozvinou. Naopak teplý ležák nikdo nechce. Proto ležáky zpravidla servírujeme za nižší teploty než svrchně kvašená piva. Silnější, více aromatické druhy podáváme za vyšších teplot, aby se vůně mohly dostatečně rozvinout.
Hodnoty níže znázorňují správnou teplotu servírování vybraných pivních stylů. V dnešní době však již většina pivovarů uvádí vhodnou teplotu podávání na etiketě.
V obecné zásadě je vhodné pivo skladovat v temnu a chladu. Pozor však na zadní stranu lednice, která bývá namražená. Zmrznutí tohoto ušlechtilého nápoje může způsobit nežádoucí chuť. Více o problematice chlazení piva pojednáváme v článku Jaká je ideální teplota piva?