Napříč celým světem a nevyjímaje u nás panuje domněnka, že ledově vychlazené pivo se rovná tomu největšímu prožitku. Což úplně není pravda. Pokud někdo dává přednost pití svého oblíbeného poctivce při 4 °C, přestože sládek na etiketě doporučuje něco jiného, je to jeho volba. Do toho kecat nebudeme. Nicméně bylo by rozumné zvážit následujících pár rad ohledně optimální teploty piva.
Jaký vliv má teplota na pivo?
V první řadě je nutné pochopit, jak teplota ovlivňuje chuť a aroma piva. Jasně, teplý ležák nikdo nechce. Nicméně u podchlazené IPA se chutě ani vůně dostatečně nerozvinou. Hlt ledově vychlazeného piva navíc brání správnému fungování chuťových pohárků. A pokud přijdeme o aroma, které tvoří nedílnou část zážitku pití, ovlivní to celkový požitek z piva jako takového. Teplota proto stejně jako u každého jiného alkoholu hraje prim. Pivní svět je navíc zvláštní v tom, že existuje několik specifických stylů a každý z nich vyžaduje jinou teplotu servírování.
Příliš podchlazené pivo
Argumentovat proti chlazení piva se může zdát trochu postavené na hlavu. Ledově vychlazený poctivec může být v parném dni tím nejlepším osvěžením. Nicméně my jsme přesvědčeni, že pivo by se mělo vychutnávat především pro jeho chuť, obzvlášť to řemeslné. Proto je vhodné piva nepodávat podchlazená. Příliš nízké teploty zvýší hořkost či karbonizaci, což sice vede k osvěžujícímu pocitu, ale na druhou stranu zadusí chutě a vůně, které sládek při výrobě zamýšlel. Očekáváný zážitek se tak sníží na minimum či zůstane nenaplněný. S velmi nízkou teplotou se tak lze setkat u komerčních piv bez výraznějších chutí a vůni, jelikož podchlazením se snáze zakrývají pivní vady.
Ideální teplota piva
Jak jsme zmínili o pár řádků výše, existuje mnoho pivních druhů a každý má svá vlastní specifika. Proto neexistuje jedna univerzální teplota, který by vyhovovala všem. Nicméně od pivního stylu lze teplotu obecně odvodit.
Pro většinu světlých ležáků je ideální teplota v rozmezí 4-7 °C. Jantarové ležáky, ležáky vídeňského typu nebo německý Märzen servírujeme s o něco vyšší teplotou.
U West Coast IPA a New England IPA doporučujeme rozmezí 7-10 °C, čímž nepřijdeme o širokou škálu chutí a vůní.
Vzhledem k tomu, že s kyselým pivem se v poslední době experimentuje a pivovary přichází s kyseláči v nejrůznějších podobách, mohou se jejich ideální teploty vcelku lišit. Doporučujeme Wild Ales chladit na teplotu okolo 7-10 °C, zatímco Gose či Berliner Weisse na teplotu pohybující se kolem spodní hranice.
Obecně platí, pokud si chceme vychutnat tóny kávy či čokolády, které dominují u Stoutů a Porterů, je vhodné podávat tyto piva v rozmezí 10-13 °C. Podchlazení těchto pivních stylů bude mít za následek prázdnost piva.
Barley Wine, Imperial Stout, Baltic Porter, Quadrupel a obecně piva s vysokým obsahem alkoholu doporučujeme podávat při teplotě vyšší jak 13 °C.
V zásadě tak platí jednoduchá pravidla:
- řídit se doporučenou teplotou, umístěnou na etiketě,
- ležák podáváme chladnější než ale,
- silnější piva (více alkoholová) servírujeme méně vychlazená,
- světlá piva více vychlazená než tmavá.
Jak poznám ideální teplotu?
Určitě smyslem tohoto článku není, aby čtenář seděl s teploměrem v pivu 😊. Výše zmíněné teploty jistě nejsou dogma. Nutné je si však uvědomit, že určité pivní styly potřebují před podáváním čas na „oteplení“. Jen tak naplno rozvinou svůj potenciál. Zvlášť pivní nadšenci mohou vybrat například z naší nabídky dvě stejně aromatické IPA. Jednu ledově vychladit a druhou nechat po vytáhnutí z lednice chvíli odstát. Obě nalít do dvou sklenic. Ledově vychlazené pivo nebude vydávat žádné aroma, za to druhá sklenice bude plná vůně.
Důležité je si pití poctivého piva opravdu vychutnat.